overwinteringwintertelling 2018wintertelling 2016wintertelling 2017 | wintertelling in het nieuws


Wintertelling 2018 - 13 en 14 januari 2018

STORK roept samen met Nico de Haan iedereen op om overwinterende ooievaars te tellen. Telt u  mee?

“Toen ik in 1974 bij Vogelbescherming Nederland kwam werken waren de ooievaars bijna uit ons land verdwenen. Dankzij het uitzetproject van Vogelbescherming en de inzet van vele vrijwilligers is de ooievaar als broedvogel weer helemaal terug in ons land. De meeste ooievaars gaan op trek naar het warme zuiden, maar toch zijn er een aantal die hier overwinteren. Daar willen we zo veel mogelijk van weten, want meten is immers weten! Ik sta dan ook helemaal achter de oproep om met zoveel mogelijk mensen deel te nemen aan de wintertelling van de ooievaars. Iedereen kan meedoen, want iedereen herkent de ooievaar. Dus trek het veld in en tel mee. Het is in het belang van de ooievaars!”.

Nico de Haan

 

In beweging

De natuur is constant in beweging en dat geldt ook voor de ooievaarspopulatie. Er is nog steeds sprake van groei, we schatten het aantal broedparen in 2017 op ongeveer 1025-1075. Ooievaars gaan steeds meer in bomen broeden, op dit moment waarschijnlijk meer dan 50 % van de broedgevallen. Ook trekgedrag is aan verandering onderhevig. Trekroutes veranderen en er is jaarlijks variatie in de overwinterende populatie. Genoeg redenen om de populatieontwikkeling goed te blijven volgen.

Goed om te weten

De wintertelling is in het weekend van 13 en 14 januari 2018. Dit kunt u dus alvast noteren in uw agenda.
Er zijn verschillende mogelijkheden, om uw telgegevens door te geven. Evenals vorig jaar komt er op waarneming.nl een speciale module om overwinterende ooievaars te melden. Verder is er in het telweekend een speciaal e-mailadres beschikbaar en uiteraard kunt u bellen.
Begin januari 2018 komt er een speciale nieuwsbrief, helemaal gewijd aan de Wintertelling.

Belangstelling voor de telling van radio en televisie:
> De wintertelling in het nieuws


Wintertelling 2018

 Foto: Lisanne de Vries,
eervolle vermelding STORK-fotowedstrijd 2013