overwinteringwintertelling 2018 | wintertelling 2019 | wintertelling 2017 | wintertelling in het nieuws


Wintertelling 2019 - 12 en 13 januari 2019

 

Update zondag 13 januari 18.30 uur

De telling is voorbij, maar nog niet alle meldingen zijn binnen. Daarom geven we een tussenstand.
Tot nu toe zijn er 547 ooievaars gemeld.


De grootste groep toe bestond uit 108 ooievaars en is geteld in Het Reestdal, een prachtig natuurgebied op de grens van Drenthe en Overijssel. Ten noorden van Oss zijn 75 exemplaren geteld. Er is ook een vrij grote groep van 34 gezien in Voorburg en 32 aan de noordkant van Utrecht. Verder veel verspreide meldingen van één of enkele ooievaars, vaak in de buurt van hun nest.

Ondanks het mindere weer, zijn toch veel vogelliefhebbers eropuit getrokken om ooievaars te zoeken. Er zaten ook al foto's bij, waarvan we hieronder een kleine greep laten zien.

 

Doet u ook weer mee?

De natuur is constant in beweging, vogelsoorten gaan en komen en de veranderingen zijn groot. Ook trekroutes veranderen en er is jaarlijks variatie in de overwinterende populatie. Genoeg redenen om de ooievaars het jaar rond te blijven volgen. De jaarlijkse wintertelling is één van de tellingen die boeiende informatie oplevert over de overwinterende populatie. Het mooie is, dat iedereen mee kan tellen. Het is leuk om te doen en u gaat vast nog veel meer overwinterende vogels ontdekken. Doet u mee?

Hoeveel, waar ...
De wintertelling is in het weekend van 12 en 13 januari 2019. Ooievaars laten zich goed zien. Dat maakt het voor iedereen mogelijk om mee te tellen. Ziet u tijdens het telweekend ooievaars, geef het aantal door aan STORK en geef de plek waar u ze gezien heeft zo nauwkeurig mogelijk aan.

... en welke?
Het is ook belangrijk om te weten welke ooievaars blijven en welke op trek gaan. Het aflezen van ringen is daarbij van groot belang. Ook aflezingen van ringen buiten het telweekend zijn waardevol.

 

De voorgaande jaren

Tijdens de wintertelling van 2016 werden ongeveer 750 ooievaars gezien. In 2017 waren het er 553 en in 2018 rond de 650.


Overwinterende ooievaar in Sleen (Dr)
13 januari 2018
Foto: Bennie Bergman

De feiten op een rij

De wintertelling wordt gehouden op 12 en 13 januari 2019.
STORK werkt weer samen met Sovon en met waarneming.nl.

U kunt in het telweekend op drie manieren doorgeven hoeveel ooievaars u heeft gezien, waar u ze heeft gezien en als het lukt welke:

Belangstelling voor de telling van de media > De wintertelling in het nieuws


Wintertelling 2019foto: Rijksvoorlichtingsdienst

Dierbare natuurliefhebbers, het is weer zover!

“Moeten wij nu al weer ooievaars gaan tellen en houdt dat dan nooit eens op?”
Inderdaad, dat tellen houdt nooit op. Maar ik ben wel met u allen van mening dat de tijd ‘angstig snel vliegt’; opnieuw een wintertelling van de ooievaars. 

Op 12 en 13 januari 2019 gaan wij:

 Deze gegevens kunnen gestuurd worden naar www.ooievaars.eu.

En kijkt u ook nog even naar mijn zwarte ooievaar? Die heb ik voor het laatst gezien op de Soerense hei bij Apeldoorn. In 2010 stond deze ooievaar daar eenzaam en alleen, en ook vermoeid, met ringnummer T 188. Daarna is deze helaas nooit meer waargenomen.

Ik wens u allen heel veel succes en ook veel dank voor uw bereidheid om mee te willen tellen.

Met een hartelijke groet, Professor Mr. Pieter van VollenhovenFoto: Lisanne de Vries,
eervolle vermelding STORK-fotowedstrijd 2013