soorten | witte ooievaar | trekroutesbijvoeren?veelgestelde vragen ooievaars in de problemen


Ooievaar - Soorten

Van de 17 ooievaarssoorten, die wereldwijd bekend zijn, is alleen de witte ooievaar broedvogel in Nederland. Van de overige soorten geven we een korte beschrijving en waar beschikbaar ook een foto.

 

Europa

Zwarte ooievaar - Ciconia Nigra  
De zwarte ooievaar is de enige andere ooievaarssoort, die soms in Nederland te zien is. Vaak gaat het dan om niet-geslachtsrijpe dieren, die tijdens hun omzwervingen ons land bezoeken. Zijn uiterlijk en formaat lijken wel op de witte ooievaar. Hij heeft alleen een witte borst en buik en de vleugels zijn aan de onderkant ook gedeeltelijk wit. De zwarte ooievaar broedt in Oost-Europa en is meer gebonden aan moerasbossen. Hij is meer een viseter dan zijn witte soortgenoot.

Afrika

Zadelbekooievaar - Ephippiorhynchus senegalensis  
Van de zes ooievaarsoorten die in Afrika te vinden zijn, is de zadelbekooievaar met een lengte van bijna 170 cm verreweg de grootste. Het is een echte moerasvogel, die in bijna heel Afrika voorkomt. Hij eet net als veel andere ooievaars levend voedsel, dat hij langs en in het water vindt.

Kenya, Masai Mara
   
Nimmerzat - Mycteria ibis  
Het verenkleed van de nimmerzat lijkt veel op de witte ooievaar. Het verschil zit in de gele snavelkleur en het rode kale aangezicht. Hij komt in bijna heel Afrika voor, ook in kustgebieden. Wat betreft afmeting en voedselkeuze is de nimmerzat te vergelijken met de witte ooievaar.

Kenya, Masai Mara
   
Maraboe - Leptoptilos crumeniferus  
De maraboe is een forse ooievaar. De enorme snavel valt op, evenals de kale kop en nek. Hij doet erg aan een gier denken. De maraboe is dan ook een echte aaseter. Op de foto is de maraboe bezig om samen met gieren, de resten van een Thomsongazelle op te ruimen. Hij komt ook in grote delen van Afrika voor, met uitzondering van het uiterste zuiden.

Kenya, Masai Mara
   
Abdim ooievaars - Ciconia abdimii  
   Een kleinere soort met een verentekening, die vergelijkbaar is met de zwarte ooievaar. Zijn aangezicht is kleurrijk met blauw, groen en rood. De abdim ooievaar broedt ten noorden van de evenaar, voornamelijk in Soedan. Hij leeft in kolonieverband en wordt in het winterhalfjaar vaak samen gezien met witte ooievaars. Hij eet veel sprinkhanen.

Oeganda, Victoria Nijl
   
Afrikaanse gaper - Anastomus lamelligerus  
  Deze soort is iets groter dan de abdim ooievaar, maar kleiner dan de witte ooievaar. De Afrikaanse gaper heeft een bijzondere snavel, waarbij alleen de snavelpunten elkaar raken. Hij eet voornamelijk grotere waterslakken en mosselen en komt voor langs de grote Afrikaanse meren en rivieren.

Vryheid, Zuid-Afrika
   
Wolnekooievaar - Ciconia episcopusnastomus  


Mfolozi Wildtuin, KwaZulu-Natal
Deze soort wordt ook wel witnekooievaar en bisschopsooievaar genoemd. Ook een kleine ooievaarssoort, helemaal zwart, met uitzondering van de hals en nek. Hij komt voor in Oost- en Centraal-Afrika. Komt ook voor in het zuidelijke deel van Afrika, in Noord-Namibië, Noord-Botswana en Zimbabwe en is ook te vinden in Mozambique en in het Noord-Oosten van Zuid-Afrika. Twee ondersoorten zijn te vinden in Azië en in Indonesië.
(Met dank aan Tjeerd Baron, Zuid-Afrika)


 

Van de volgende soorten volstaan we nu met een opsomming van de naam en het werelddeel waar ze voorkomen. We zullen dit in de toekomst aanvullen met afbeeldingen en beschrijvingen.

Azië

Javaanse nimmerzat - Mycteria cinerea, (Zuid-Oost-Azië)
Indische nimmerzat - Mycteria leucocephala
Zwartnekooievaar - Ephippiorhynchus asiaticus, (ook in Australië)
Witte Aziatische gaper - Anastomus oscitans
Grote Aziatische maraboe, Jargala - Leptoptilos dubius
Kleine Aziatische maraboe, Javaanse maraboe - Leptoptilos javanisus, (Java)

In Azië zijn nog twee ondersoorten te vinden:
Stormooievaar - Ciconia stormii, (Borneo)
Japanse ooievaar, zwartsnavelooievaar - Ciconia boyciana, (Japan)

Amerika

Vorkstaartooievaar - Ciconia  maguari  
De vorkstaartooievaar lijkt sterk op de witte ooievaar. Hij heeft een opvallende zwarte, gevorkte staart, die op de witte staartveren lijkt te liggen.


   
   
Amerikaanse nimmerzat of kaalkopooievaar - Mycteria americana  
  Brazilië, Pantanal
   
Grote jabiroe - Jabiroe mycteria  
  Midden en Zuid-Amerika

Brazilië, Pantanal
   

 

 

 

Zadelbekooievaar

 

Nimmerzat

 

Maraboe