de zin van het ringen |  elsa ringen |  regels en afsprakenwanneer ringen?


Ringen - ELSA ringen

In  broedseizoen 2010 zijn de laatste aluminium ringen opgemaakt en is begonnen met een nieuw type ring. Na 41 jaar en 9999 aluminium exemplaren, konden de aluminium lipringen niet meer worden gebruikt, omdat er op de ring geen ruimte was voor een 5-cijferige code. Daarom is in nauw overleg met het Vogeltrekstation, overgestapt op een ander type.

Techniek schrijdt voort. De aluminium vogelring gaat al heel lang mee, maar kent ook verschillende nadelen. Daarom heeft Vogelwarte Radolfzell samen met Fraunhofer-Institut für Chemische Technologie een nieuwe, hightech ring ontworpen. De ring staat bekend als ELSA-ring. Aan de hoofdletters kun je afleiden, dat dat een afkorting is. Het staat voor European Laser Signed Advanced. De code is niet met verf aangebracht, maar met behulp van laser. De ELSA-ring wordt in veel landen gebruikt voor verschillende soorten ooievaars. Ieder land heeft zijn eigen unieke code. Evenals de aluminium ringen, worden de ELSA-ringen aangebracht aan het bovenloopbeen.


Uiterlijk

  ELSA-ring, van twee kanten gezien

Het materiaal is kunststof. De code staat in witte tekens op de zwarte ring. De ring bestaat uit twee delen, die met de hand op elkaar geklikt worden. Een dichtgeklikte ring heeft van binnen een ovale vorm, wat beter past bij de anatomie van een ooievaarspoot. De buitenkant van de ring is achthoekig.

 

Code

Het unieke nummer staat vier keer op de ring en wordt van beneden naar boven gelezen. Op de Nederlandse ringen is de code van de eerste serie: 1E001 t/m 1E999. Daarna gaat het verder met 2E001 tot en met 2E999 enz. De letter E is een kenmerk van een Nederlandse ring en staat altijd op de tweede positie.
Verder staat er op de ring NLA, van boven naar beneden. Dit staat er drie keer op. Het is de afkorting van NederLand Arnhem en ook hieraan herken je dus een Nederlandse ring.
In heel kleine letters kun je lezen:
please inform: Vogeltrekstation Arnhem Holland, www.vogeltrekstation.nl.

 

Buitenlandse ELSA-ringen

Duitsland:
DEW  1X234,    DEW  1T234 (DEutschland Wilhelmshaven)
Het cijfer vóór de letter kan ook 2,3,4 enz. zijn.
De letter X of T op de tweede positie.

DER  A1234,   DER  AE123,   DER  AF123 (DEutschland Radolfzell)
Ook andere letters achter de A mogelijk.

DEH  H1234,   DEH  HC123,   DEH HE123 (DEutschland Hiddensee)
Ook andere letters achter de tweede H mogelijk.

België:
BLB (BeLgië Brussel), in combinatie met de letter M vooraan: BLB  M6789.

Zweden: SVS  1100, (SVerige Stockholm)

Zwitserland: HES  SA123,   HES SE123,   HES  SG123 (HEvetia Sempach)

Polen: PLG  P123,   PLG  1P123 (PoLska Gdansk)

Er zijn nog meer Europese landen waar ELSA-ringen worden gebruikt voor verschillende soorten ooievaars. Zelfs buiten Europa: Japan, Korea en Zuid-Afrika.

Ooievaar 1E001 wordt geringd in Den Kaat.

10.000 ringen

 

Zaterdag 5 juni 2010 is de 10.000e ooievaar geringd. Dat is op zichzelf al bijzonder. Het was ook bijzonder, omdat de 10.000e ring tevens de eerste ring is van een nieuw type. Vanaf het begin van het ooievaarsproject in 1969 zijn aluminium ringen gebruikt. Als dit seizoen de laatste aluminium ringen zijn gebruikt, dan zijn er in 41 jaar tijd 9999 ooievaars voorzien van zo'n ring. De eerste ring van de nieuwe serie is dus de 10.000e ring. Een goede reden om er even bij stil te staan.

De twee ringen zijn aangelegd op een nest in Den Kaat, gelegen aan het riviertje de Reest, vlakbij Balkbrug. De Reest vormt de grens tussen Drenthe en Overijssel. Samen met vertegenwoordigers van de Natuurwerkgroep De Reest (de eigenaar van het ooievaarsnest), van ooievaars-station De Lokkerij en van de pers, zijn we tussen klaprozen en korenbloemen met de ladder naar het nest gelopen. Daar hebben we twee jonge ooievaars geringd, met de ringnummers 1E001 en 1E002. Ook voor de Natuurwerkgroep was dit een bijzonder moment. Een gewaardeerd lid was ook al betrokken bij het ringen van de eerste ooievaars in dit gebied.

 

De eerste Nederlandse ooievaar met ELSA-ring