adviezenwetgeving |  opvallende nesten


Nesten - Opvallende nesten

Het aantal nestplaatsen groeit gestaag. Het is leuk om ooievaars dichtbij te zien, zeker als er wordt gebroed en als er jongen komen. Soms krijgen we foto's van en enthousiate verhalen over (nieuwe) nesten toegestuurd. We maken er graag ruimte voor vrij op deze website.

 

Nest op de schoorsteen, een oplosbbaar probleem

Sinds drie jaar broedt met succes een ooievaarspaar op één van de Haagse flatdaken aan Suzannaland. De menselijke bewoners ondervinden echter hinder van een verstopte schoorsteen, uitwerpselen op de balkons en vallende takken.

Door het ringen van de jongen zijn we in contact gekomen met de Vereniging van Eigenaren. We zijn om tafel gaan zitten voor een goede oplossing. Martin Van de Reep heeft een unieke nestconstructie ontworpen: eenvoudig te demonteren bij werkzaamheden, overkapping van de schoorsteenopeningen, materiaal dat alle weersomstandigheden aankan en een nette uitstraling.

Wij hebben de nestmand alvast goedgekeurd. Nu de ooievaars nog...

Op de foto de betrokken Haagse Vogelbescherming-vrijwilligers (met de klok mee): Boudewijn Schreiner, Martin van de Reep, Peter Waenink en Caroline Walta

 

Als eerste het nest van Theo van Heck sr. in Beneden-Leeuwen:

"Graag wil ik u laten weten dat mijn trotse vader nu klaar is met de bouw van zijn speciaal ontwerp ooievaarsnest. Dit nest is 9 meter hoog en kan door middel van een lier omhoog of omlaag gedraaid worden. Het bijzondere is dat tijdens het laten zakken van de paal het nestplatform te allen tijde horizontaal blijft. Zeer makkelijk voor als er geringd mag worden of gewoon om even op het nest te kijken of voor onderhoud. Hij heeft dit ontwerp al jarenlang in zijn hoofd zitten maar het is er nooit eerder van gekomen om dit te realiseren.
De meeste delen van de mast liggen al ruim 30 jaar klaar, helemaal ingegroeid tussen het onkruid. Begin 2016 was het idee in zijn hoofd helemaal rond en is hij als een bezetene begonnen met bouwen en niet zonder succes want de dag nadat hij klaar was, meldde de eerste ooievaar zich al. Vanaf die tijd krijgt hij elke dag bezoek van één of meerdere ooievaars. Hij is nu 74 jaar oud en dit wilde hij al zijn hele leven, het is een droom die uitkomt! Met grote trots vertelt hij iedereen hoe het werkt en met daarbij natuurlijk een demonstratie. Het nest staat sinds April 2016 omhoog. Ik zou het voor mijn vader helemaal geweldig vinden als dit verhaaltje of misschien een foto geplaatst kan worden op uw website, dat maakt zijn droom compleet! Iedereen die interesse heeft om te komen kijken of voor een demonstratie is na een afspraak van harte welkom!
Het nest is op 25 juni 2016 in Nestkaart Ooievaar aangemeld.
Met vriendelijke groet, Theo v Heck JR."

Stuur een berichtje naar het secretariaat van STORK als u in contact wilt komen met dhr. Van Heck.

 

 

Zuid-Europa, ook de lichtmasten in

Beeuwkje Jonasse stuurde ons deze foto:

"Tijdens onze rondreis door Zuid-Portugal en Zuid-Spanje, komen we door gebieden waar honderden ooievaarsnesten te zien zijn, soms wel 10- 12 op een elektriciteitsmast. Wel een heel bijzonder gezicht, ik vroeg mij af hoe het onderling is wat concurrentie betreft? Hier is er wel eens vijandschap onder de bewoners van verschillende nesten. Deze nesten zitten vlak bij elkaar en het lijkt er vredig aan toe te gaan."