foto en film  | fotowedstrijd 2013  | internationaal  | ooievaars gefilmd  | historische natuurfilms


Foto en film - Internationaal

Jasper Doest wint belangrijke prijs met ooievaarsfoto

De 'Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year' wedstrijd is wereldwijd de meest toonaangevende fotowedstrijd op het gebied van natuurfotografie. Het aantal deelnemers is enorm en alleen de beste foto's maken kans op het winnen van een prijs. Vaak gaat het in deze competitie niet alleen om de mooie foto zelf. Het verhaal dat door de foto wordt verbeeld is minstens zo belangrijk. Zo komen problemen waar deze aarde mee te kampen heeft soms pijnlijk in beeld.

Het is geweldig dat dit jaar een Nederlandse fotograaf, Jasper Doest, in de prijzen is gevallen. Met twee foto's behaalde hij een eervolle vermelding. Eén van die foto's vertelt over ooievaars ...
Het laat een beeld zien waarvan we weten dat het bestaat, maar wat we meestal niet te zien krijgen: Foeragerende ooievaars op een grote vuilstort in het zuiden van Spanje. Een plek waar het immense afvalprobleem, veroorzaakt door overmatige menselijke consumptie, samenvalt met een geweldig natuurverschijnsel, de vogeltrek. Jasper heeft dat op een indringende manier gevangen in één alleszeggende foto.

 

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

In augustus 2012 werden meer dan 50 van de 100 winnende beelden bekend gemaakt uit de Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year competitie. De beelden waren voor het eerst te zien zijn tijdens de befaamde tentoonstelling die op 19 oktober 2012 in Londen haar deuren opende. Daarna zijn de foto's begonnen aan hun internationale tour, waarin ze ook Nederland hebben aangedaan.
De 100 foto's in de tentoonstelling zijn geselecteerd op hun creativiteit, artisticiteit en technische complexiteit. Ze onthullen de verbazingwekkende diversiteit van het leven op onze planeet, en vragen aandacht voor de kwetsbaarheid van de natuur. Dit jaar trok de wedstrijd meer dan 48.000 inzendingen uit 98 landen.

Jasper behaalde met de foto een eervolle vermelding in de categorie 'The world in our hands'.

 

Junk Food

 

"Dit was de smerigste fotosessie die ik ooit heb gedaan. Struinend over deze afschuwelijke stortplaats in het zuiden van Spanje maakte me er van bewust hoeveel afval we dagelijks genereren. In Andalusië, maar ook elders, hebben de stortplaatsen een enorme invloed op het natuurlijke gedrag van de ooievaars. In plaats van zich te voeden met kikkers, insecten, jonge vogels, knaagdieren en wormen, worden ze aangetrokken tot rottend voedsel. Hierdoor komen ze ook in aanraking met potentieel gevaarlijke stoffen, plastic en rubber, die spijsverteringsproblemen veroorzaken en ook aan de kuikens gevoerd worden. Recente tellingen hebben echter aangetoond dat de vuilnisbelten zowel in het broedseizoen als in de winter een positieve invloed hebben op de populatie ooievaars, die de afgelopen jaren gestaag is toegenomen. Sommige populaties zijn nu echter zo afhankelijk geworden van deze menselijke bron van voedsel, dat het toenemend aantal vuilverbrandingsovens en het verlies van habitat in de toekomst een grote daling in aantallen ooievaars zouden kunnen veroorzaken."

Nikon D3 Nikon AF-S 70-200/2.8G VR II 1/1000sec @ f/11 ISO 400

J A S P E R D O E S T
P H O T O G R A P H Y www.jasperdoest.com

Kijk ook bij:

These Photographs Show the Bleak New Home for the White Stork: A Landfill

National Geographic, nog meer bijzondere ooievaarsfoto's van Jasper Doest
> 1Frame4Nature