Historie |  Ooievaarsstations |  De eerste ooievaars | STORK  | History 


Historie - Ooievaarsstations

Sinds het begin van het ooievaarsproject, zijn er naast ooievaarsdorp het Liesveld, 12 buitenstations geopend. Hier werden aanvankelijk ooievaars gefokt en in de omgeving uitgezet. Zo ontstonden de eerste lokale populaties. De broedgebieden werden steeds groter en gingen elkaar overlappen.

Inmiddels worden er geen ooievaars meer uitgezet en sommige stations zijn gesloten. Andere zijn erg actief in hun omgeving met het volgen van de ooievaars, inventarisatie, biotoopverbetering en het informeren van publiek. De stations vormden en vormen de basis van de Nederlandse ooievaarspopulatie en zijn derhalve onmisbaar. In sommige gevallen kunt u de stations bezoeken.

 

 

 

Eernewoude - 'It Eibertshiem'
Geopend in 1980. Het station zelf is inmiddels gesloten, maar Stichting It Eiberthiem is in de omgeving zeer actief met de monitoring van de populatie.

Leek
Geopend in 1982 en gesloten rond 1992. Er zijn geen nesten meer op het (voormalige) terrein en ook geen nesten in de directe omgeving.

Akmarijp - De Graverij
Geopend in 1989 en nog steeds actief. Op het terrein en in de omgeving zijn vanaf de openbare weg de nesten goed te zien.

Spanga
Geopend in 1984 en op eigen terrein actief. Op het terrein zijn ongeveer 40 bewoonde nesten en ook in de omgeving zijn verschillende nesten te vinden.

De Schiphorst - 'De Lokkerij'
Geopend in 1981 en nog steeds zeer actief in de ruime omgeving met het inventariseren van broedgevallen, het plaatsen en bijhouden van nesten, het informeren van het publiek en zorg dragen voor de ooievaarspopulatie in de omgeving. Op het terrein zijn veel bewoonde nesten en ook in de omgeving zijn vele nesten te vinden. Vanaf de openbare weg zijn veel nesten goed te zien.
De Lokkerij is het enige officiële asiel voor ooievaars. Er is veel kennis en ervaring aanwezig voor de opvang, (medische) verzorging en uitwennen. Het station is van april t/m augustus geregeld geopend voor publiek.

Gorssel - 't Zand
Geopend in 1981 en inmiddels gesloten, maar de Vogelwerkgroep IJsselstreek is zeer actief met het volgen van de ooievaars en biotoopverbetering in de IJsselvallei. In de directe omgeving van het voormalige station en langs de IJssel zijn veel bewoonde nesten  te vinden.

Ommeren
Geopend in 1985. Niet meer actief, maar er zijn wel verschillende nesten in de omgeving te vinden.

Rossum
Geopend in 1989 en op eigen terrein nog steeds actief en betrokken. Op het terrein zijn meerdere bewoonde nesten. Vanaf de openbare weg zijn de nesten redelijk te zien.

Herwijnen
Het eerste buitenstation, geopend in 1979 en nog steeds actief, ook in de opvang van verzwakte ooievaars. Op het terrein zijn verschillende bewoonde nesten en ook in de omgeving zijn meerdere nesten te vinden. Het station is niet open voor publiek, maar de nesten zijn vanaf de openbare weg goed te zien.

Groot-Ammers - 'Het Liesvelt'
Geopend in 1969 en in een andere functie nog steeds actief. Op het terrein zijn 10 bewoonde nesten en ook in de omgeving zijn verschillende nesten te vinden. Vanaf de openbare weg zijn de nesten goed te zien. Het Liesvelt is regelmatig geopend voor publiek. Van oorsprong het ooievaarsdorp waar het project in 1969 werd gestart. In de eerste jaren functioneerde het als 'fokcentrum' voor bevoorrading van ooievaarsbuitenstations. Sinds 1999 nieuwe functie als Streekcentrum waar mensen kennis kunnen maken met aspecten van natuur en cultuur uit de Alblasserwaard. Er zijn uiteraard nog ooievaars, maar dat is niet meer het hoofdonderwerp.

Haastrecht - Het Dove Gat
Geopend in 1982 en gesloten in 2007. Op het voormalige terrein zijn nog 2 bewoonde nesten en ook in de omgeving zijn verschillende nesten te vinden. Het terrein van het station is eind 2007 overgedragen aan Het Zuid-Hollands Landschap wat het geheel heeft geïntegreerd in een herinrichtingsplan voor de boezem waar het ooievaarsbuitenstation in lag. Hierbij werd ook rekening gehouden met verbetering van het leefgebied voor de ooievaar. De ooievaarsnesten zijn nog grotendeels aanwezig.

Zegveld
Geopend in 1981 en nog steeds actief. Op het terrein zijn en in de omgeving zijn verschillende nesten te vinden. Vanaf de openbare weg zijn de nesten goed te zien. Het station is regelmatig geopend voor publiek.

Alphen aan den Rijn - 'De Aarhorst'
Geopend in 1986 en gesloten in 2006. Op het terrein zijn nog enkele bewoonde nesten en ook in de omgeving zijn verschillende nesten te vinden. Vanaf de openbare weg zijn de nesten goed te zien. Ooievaarsbuitenstation 'De Aarhorst' heeft zichzelf begin 2006 opgeheven. In de praktijk veranderde er weinig, omdat bijvoeren en zorg al waren afgebouwd. De toen nog aanwezige nesten zijn er nog steeds.

 

 

 

Nesten in dode kastanjeboom
op het terrein van
ooievaarsstation De Lokkerij.